Waarom cactussen prikken

Succulenten
Cactussen en vetplanten zijn ware kunstenaars in het overleven. Samen noemt men ze 'succulenten' omdat ze de eigenschap hebben om heel veel water in hun plantenlichaam en wortels op te kunnen nemen. Daardoor kunnen ze langere droge periodes heel goed doorstaan.

Cactussen
Cactussen zijn van andere vetplanten te onderscheiden door hun areolen. Areolen (bladkussen) is gewoonlijk een kleine, kussenvormige, knobbelknop met wollige of vertakte haren en doornachtige bladeren.
Alleen cactussen hebben een of meer van deze omgevormde kussenvormige knobbels/knopen. 
Opvallend aan een cactus zijn de stekels, beter gezegd de doorns. De doorns kunnen heel hard en scherp, maar ook fijn en donzig zijn.  Het zijn in de evolutie omgevormde bladeren en kenmerkend voor een cactus is dat de doorn uit een areool groeit.
De doorns beschermen de cactus tegen aanvreten door dieren, nachtelijke koude en felle zon. Tevens dienen de doorns voor afkoeling, dauwabsorptie, afvoer van neerslag en verspreiding van loszittende of losgeraakte zijscheuten en leden via de vacht van langslopende dieren.

Cactussen behoren tot de plantenfamilie van de Cactacea en deze telt ongeveer 300 geslachten en 3500 verschillende soorten. Er zijn meerdere cactusvormen zoals: bladvorm, bolvorm, lidvorm, loofvorm, zuilvorm en schijfvorm. Sommigen zijn minuscuul klein, anderen kunnen meters hoog worden. De meeste cactussen komen oorspronkelijk uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Van nature leven ze niet alleen in woestijnen maar ook in half woestijnen, steppen, in hooggelegen berghellingen en vochtige oerwouden.

bron:  www.wigosite.nl/Cactussenpagina/Cactussenpagina.htm

Schrijf eerste commentaar

Email again: